نبشی کشی ساختمان چیست؟

نبشی کشی ساختمان

نبشی کشی را برای جلوگیری از تخریب دیوارها و ساختمان‌ها به هنگام زلزله و باد و طوفان، انجام می‌دهند. عمل نبشی کشی و محکم کردن دیوارها با مقاطعی مثل نبشی، کلاف و یا قوطی انجام می‌شود. این کار نیروهای وارده بر دیوار را به زمین منتقل می‌کند. نبشی کشی دیوار اهمیت زیادی دارد و اگر این کار به‌درستی اجرا نشود، باز هم موجب بروز خسارت‌های جانی و مالی زیادی می‌شود.

یکی از اقداماتی که برای استحکام‌سازی سازه موردنظر می‌توان انجام داد، نبشی کشی ساختمان است. در واقع این کار باید در نظر گرفتن قواعد و اصول خاص انجام شود و اگر به درستی انجام نگیرد، ضررهای مالی و جانی جبران‌ناپذیری به سازه موردنظر وارد خواهد شد. در این مقاله از بلاگ آهن رسان با ما همراه باشید تا بررسی کنید که نبشی کشی ساختمان چیست و چه انواعی دارد؟

برای اطلاع از قیمت آهن امروز می‌توانید به سایت آهن رسان مراجعه کنید. با مراجعه به سایت می‌توانید به لیست قیمت تمامی مقاطع فولادی دسترسی داشته باشید و آنچه نیاز دارید را در بهترین زمان خریداری کنید.

آشنایی با نبشی کشی ساختمان

نبشی‌ها یکی از مهم‌ترین محصولات فولادی هستند که در ساختمان‌سازی جایگاه ویژه‌ای دارند. قیمت نبشی بر اساس جنس، نوع و روش ساخت این محصول متفاوت است. برای افزایش مقاومت سازه در برابر باد و زلزله، باید از نبشی کشی ساختمان استفاده کرد. در مواردی که ارتفاع دیوار خیلی بلند است، باید از این روش استفاده کرد. برای نبشی کشی ساختمان جدید باید الزامات خاصی را در نظر گرفت.

آیا نبشی کشی همان وال پست است؟

نبشی کشی و وال پست شاید در نگاه اول یکسان به نظر برسند؛ اما باید بگوییم که وال پست نوعی ماصلح ساختمانی است که نبشی کشی به کمک آن انجام می‌شود. البته به غیر از وال پست، نبشی کشی را می‌توان با استفاده از سپری، ناودانی یا حتی قوطی پروفیل انجام داد. وال پست یک سازه اصلی عمودی یا افقی شبیه به ستون یا تیر اما با عملکرد متفاوت است. برای اتصال دیوارها به ستون‌ها و تیرها و دال‌ها و ایمن‌سازی آن‌ها از وال پست استفاده می‌شود.

وال پست عمودی زمانی استفاده می‌شود که دهانه دیوار بزرگ باشد و روی تیر از کف، دال به تیر سقف  یا دال ثابت شود. هدف وال پست در ساختمان انتقال بار باد و لرزه‌ای به قاب‌های سازه و ایمن‌سازی دیوار از ریزش می‌باشد.
انواع نحوه نبشی کشی ساختمان

نبشی کشی باید باتوجه به نوع سازه موردنظر انجام شود؛ مثلا: حتی ممکن است خیلی از ساختمان‌ها بنا به دلائل مختلف و ایمنی بالا به عملیات نبشی کشی نیازی نداشته باشند. یا حتی دیوارهایی که با استفاده از پنل‌های سه بعدی ساخته می‌شوند، به نبشی کشی نیازی ندارند. انواع نحوه نبشی کشی ساختمان را در ادامه توضیح می‌دهیم.

نبشی کشی ستون بتنی

در نبشی کشی ساختمان های بتنی ، برای ساخت دیوار با استفاده از میلگرد، ابتدا دسته‌ای از میلگردها را به ستون‌ها جوش می‌دهند.  مرحله‌ی بعد، که مش بندی میلگرد انجام می‌شود، داخل شبکه‌های میلگرد را از بتن پر می‌کنند. در این صورت دیوار دیگر نیازی به نبشی کشی ندارد. در چنین سازه‌هایی فرآیند نبشی کشی روی دیوار انجام می‌شود و ابتدا ورق‌های فولادی مورد نياز در اجرای وال پست، به ستون‌ها متصل می‌شوند. بعد از این مرحله باید نبشی‌های عمودی به ورق‌های کار شده در بالا و پایین جوش داده می‌شوند‌. در نهایت با اتصال به نبشی افقی، فرآیند کار تمام می‌شود.

2. نحوه نبشی کشی در سازه‌های فولادی

نبشی کشی ساختمان اسکلت فلزی، آسان‌تر از نبشی کشی دیوارهای بتنی است و حتی نیازی به اضافه کردن بخشی به عنوان پلیت وجود ندارد. با اتصال نبشی‌های عمودی به تیرهای افقی بالا و پایین و ستون‌ها، می‌توانید فرآیند نبشی کشی ساختمان را انجام دهید و حتی برای متصل کردن نبشی به تیر و ستون، از تفنگ میخکوب یا تسمه فولای می‌توان استفاده کرد. در نبشی کشی سازه‌های فولادی، استفاده از بهترین نوع نبشی اهمیت بالایی دارد و باید به کیفیت بالای این محصول در زمان خرید دقت و توجه کافی داشته باشید.  

3. نبشی کشی در نمای ساختمان

نبشی کشی در نمای ساختمان یکی از جزئی‌ترین و بااهمیت‌ترین نوع نبشی کشی است  که باید با دقت بالا انجام شود. در نماهایی که از سیمان و سنگ استفاده می‌شود، باید نبشی عمودی و افقی را به تیرها و ستون‌های کار شده جوش داد. در مرحله بعدی باید با کمک میلگرد، کلاف را با سیم گالوانیزه یا حتی رابیتس ببندید. در بسیاری از موارد برای نبشی کشی در نمای ساختمان از نبشی لقمه استفاده می‌شود.

4. نحوه نبشی کشی در دیوارهای خارجی

برای نبشی کشی در دیوارهای خارجی می‌توان از 2 روش استفاده کرد:

  1. روش اول به این شکل است که قبل از انجام عملیات بتن‌ریزی در ستون، پلیت‌ها را مشخص نموده و سپس برای جوش دادن آن‌ها نبشی‌ها را وارد عمل می‌کنیم.
  2. در روش دوم، از لوازم میخکوب کردن و اتصال نبشی به ستون‌ها با استفاده از میخ‌ها استفاده می‌شود؛ اگر به هردلیلی به میخ دسترسی نداشتید، می‌توانید به سراغ تسمه برای اتصال نبشی به ستون‌ها بروید.

پس از این که نبشی به ستون‌ها متصل می‌شود، باید عملیات نبشی کشی به میلگردها را انجام اد. این کار باعث می‌شود که سازه موردنظر مقاومت بالایی داشته باشد و حدود 30 درصد از برجستگی‌ها و همه نقص‌ها و فرورفتگی‌ها از بین برود.
نکات اجرا و طراحی نبشی کشی ساختمان
نبشی کشی ساختمان باید از طرق نقشه‌خوانی سازه انجام شود و نیازمند دقت بالایی است. نبشی‌کشی دیوارهای داخلی، خارجی و حتی نما باید با دقت بسیار زیادی انجام شود.

انواع روش‌های نبشی کشی ساختمان

روش‌های نبشی کشی ساختمان از نظر چینش و نوع متریال نبشی با هم متفاوت هستند.

1. انواع نبشی کشی از نظر چینش

نبشی‌ها به دو صورت عمودی و افقی در سازه قابل استفاده هستند. از نبشی به‌صورت عمودی بیشتر در بخش‌هایی استفاده می‌شود که فاصله دهانه‌ها از هم زیاد باشد، نیاز به استحکام بالایی داشته باشد و انتظار می‌رود که ساختمان مقاومت خود را در حالت ارتعاش از دست ندهد. چنین نبشی‌ها را می‌توان به صورت پایین به ستون‌ها و یا تیرآهن‌های کف ساختمان و از بالا به تیرها و ستون‌های سقف جوش داد. در جاهایی که فاصله دهانه‌ها زیاد نیست؛ می‌توان از نبشی کشی افقی استفاده کرد.این نوع نبشی کشی باعث ایجاد یک پیوند میان دیوار با ستون و بدنه ساختمان و در نتیجه آن سبب افزایش مقاومت سازه خواهد شد. نحوه نبشی کشی افقی و عمودی باهم متفاوت است.

2. انواع نحوه نبشی کشی از نظر نوع متریال نبشی

نبشی‌ها از متریال‌های مختلفی تولید می‌شوند و خرید یک نبشی باکیفیت، می‌تواند در استحکام و دوام نبشی کشی سازه تاثیر بالایی داشته باشد. نبشی‌های بتن‌آرمه برای سازه‌هایی مناسب هستند که اسکلت آن‌ها بتنی است. در نبشی‌کشی‌های ساختمانی فولادی، نوع نبشی خریداری شده اهمیت بالایی دارد.

ضوابط و نحوه اجرای نبشی دیوار

نبشی دیوار در ساختمان‌های نما، بتنی یا فلزی متفاوت است که در هرکدام از این‌ها باید طبق یک اصول خاص انجام شود. در ساخت دیوارها اگر از پنل‌های 3 بعدی استفاده شود، نیازی به نبشی کشی نیست؛ زیرا دیوارها به دلیل وجود میلگرد مقاومت بالایی دارند.


ضوابط نبشی کشی ساختمان

نبشی کشی ساختمان باید مطابق با ضوابط خاصی انجام شود تا بتواند استحکام و دوام سازه موردنظر را تامین کند. ضوابط نبشی کشی ساختمان به صورت زیر است:

  • در میان تمامی نبشی‌ها موجود در بازار، نبشی‌های 6 متری، علاوه بر انعطاف‌پذیری بالا، باعث مقاومت بالای دیوارهای آجری و سفالی خواهند شد.
  • در دیوارهای آجری این کار به دو شکل کلی انجام می‌گردد. یکی قبل از بتن‌ریزی ستون و صفحات است که صفحات با جوش دادن بهم متصل می‌شوند و در این صورت نبشی کشی به دیوار جانبی، ستون، کف سازه و سقف متصل خواهد شد. در این روش باید یکپارچه بودن دیوارها حفظ شود.
  • در روش دیگر بر اساس ضوابط نبشی کشی ساختمان، لازم است که از تفنگ‌های مخصوص برای میخ زدن به اجزای سازه استفاده شود.
  • در اتصال نبشی به ستون باید نوع تسمه فولادی انتخاب شده کیفیت بالایی داشته باشید.
  • هنگام اجرای این موارد، باید نبشی به شکلی به ستون متصل شود که در داخل دیوار قرار بگیرد.
  • نحوه اتصال باید به صورتی باشد که میلگردهای عرضی را به بخش‌های طولی جوش داده و سپس میلگردهای طولی نیز به نبشی‌ها متصل می‌شوند.
  • بعد از تمامی این پروسه‌ها باید بتن‌ریزی و دیوارچینی شروع شود.

ضوابط نبشی کشی ساختمان در نبشی‌های پرسی

ضوابط نبشی کشی برای هر مدل نبشی متفاوت است. نبشی‌های پرسی در مدل‌های شش‌متری تولید می‌شوند؛ به این صورت که ورق‌های فولادی را در این نوع کلاف‌ها از وسط خم کرده و سپس دو لبه بر هم عمود می‌شوند. به همین دلیل به‌راحتی قابلیت خم شدن را دارند.ضوابط نبشی کشی ساختمان در نبشی‌های پرسی به این صورت است که اندازه باید دقیقا بر اساس اندازه همین نبشی و شش متر باشد و سپس سر کلاف‌ها خم می‌شود.

تفاوت نبشی کشی و وال پست

در بالا هم به بررسی این موضوع پرداختیم که وال پست‌ها در اصل یک روش نبشی کشی هستند. خیلی از افراد نبشی کشی و وال پست را با هم یکی می‌دانند در صورتی که باید گفت به کمک وال پست‌ها می‌توان عملیات نبشی کشی را انجام داد. برای نبشی‌ کشی از وال پست، ناودانی، قوطی پروفیل و نبشی استفاده می‌کنند که اگر از نبشی استفاده شود، منظور همان نبشی کشی است. کاربرد وال پست هم در ساختمان‌سازی همان یکپارچه‌سازی ساختمان است. در اصل، بهکلاف‌هایی با طول معین که از دو جزء تیر و ستون تشکیل شده و در ساخت و ساز کاربرد دارند، وال پست می‌گویند. وال پست‌ها در یکپارچگی اسکلت و دیوارهای ساختمان بسیار مهم هستند و برای جداسازی دیوارها از چارچوب سازه و اجرای دیوارها به صورت یکپارچه استفاده می‌شوند. قسمت عمده این محصول مربوط به میلگرد است و بنابراین اطلاع از قیمت میلگرد و تغییرات قیمت این محصول فولادی نقش بسیار مهمی در استفاده از وال پست و یا جایگزینی آن با میلگرد بستر دارد.

وال پست‌ها دو نوع دارند:

وال پست عمودی

این نوع وال پست مانند تیر یا ستون است و اجرای آن بر روی دیوارهایی با طول بیش از 5 متر الزامی است و همچنین زمانی که طول دیوارها 40 برابر ضخامت آن باشد، وال پست عمودی اجرا می‌شود.

وال پست افقی

این نوع  وال پست، با اتصال دو وال پست عمودی یا قاب اجرا می‌شود و داشتن وال پست افقی در دیوارهایی با ارتفاع 3.5 متر الزامی است.

اجرای وال پست افقی باعث برخورد دیوار با اسکلت سازه و در نتیجه افزایش استحکام دیوار می‌شود. وقتی دیوارها از اسکلت سازه جدا شده و یکپارچه می‌شوند، در واقع این کار باعث افزایش مقاومت سازه در برابر بارهای جانبی می‌شود و احتمال خرابی سازه بسیار کمتر خواهد شد.

انواع نبشی فلزی از نظر ظاهر

همان‌طور که در بالا گفته شد، نبشی‌کشی بر اساس دو نوع نبشی کشی افقی و نبشی کشی عمودی تقسیم می‌شود. نبشی فلزی از نظر ظاهر در اصل به دو دسته تقسیم می‌شوند.

وال پست قائم

وال پست‌ها یا نبشی‌های عمودی، وقتی که دهانه بیش از حد بزرگ باشد؛ استفاده می‌شوند. برای نصب، آن را از روی تیر طبقه پایین به تیر طبقه بالا جوش می‌دهند و در چنین شرایطی باید از میلگرد آجدار 10 استفاده نمود. معمولاً بافاصله‌های یک متر به یک متر با نبشی یا قوطی جوش انجام شده و در این صورت مابین تیغه و وال پست فضا پوشش داده می‌شود. در چنین شرایطی دیوار کاملا یکدست و صاف خواهد شد و دقت کنید که باید از نبشی‌هایی باکیفیت بالا استفاده کنید.

 وال پست افقی

اگر ارتفاع دیوار بیش از 3.5 متر باشد؛ در چنین شراطی از وال پست افقی استفاده می‌شود. برای اتصال بهتر، باید وال پست افقی را با استفاده از میلگردهای آجدار 14 و یا حتی بالاتر، در فاصله یک تا یک و نیم متر به سقف در سازه‌های عمرانی وصل می‌کنند که این کار باید با دقت بسیار بالایی انجام شود. در هرصورت باید از هر نوع نبشی با دقت بالا استفاده کرد؛ زیرا ماهیت این محصولات، افزایش مقاومت در ساختمان‌ها و کمک به میلگردها است؛ به همین دلیل باید هم در ساختمان‌های بتنی و فلزی به بدنه اصلی نگهدارنده ارتعاشی متصل شوند.

چگونگی اجرای نبشی کشی ساختمان در سازه فولادی

به این دلیل که صفحات تشکیل شده ازستون و پیلت‌ها از قبل آماده‌سازی شده‌اند؛ این نوع نبشی کشی راحت‌تر و ساده‌تر است. در چنین مواقعی می‌توان نبشی اسپیرال را باجوشکاری به تیرهای افقی بالا و پایین متصل کرد. حتی این کار را با استفاده از تفنگ میخکوب یا تسمه فولادی هم می‌توان انجام داد.

چگونگی اجرای نبشی کشی در نمای ساختمان

  • برای اجرای نبشی کشی در نمای ساختمان باید به موارد زیر دقت داشته باشید:
    نبشی کشی نمای ساختمان به نوع مصالح‌های که مورداستفاده قرار خواهد گرفت در نازک‌کاری و طراحی نمای ساختمان‌ها بستگی دارد. در ساخت نماهای سنگی و سیمانی، باید اولین مرحله را نبشی‌های عمودی و افقی به تیرها و ستون‌ها جوش داده شود و بعد زیرسازی با میلگرد انجام شود و اطراف کلاف نبشی را با کمک کردن رابیتس و سیم گالوانیزه کامل ببندید.
  • در ساختن سازه‌های بتنی و فلزی، شاسی کشی تیغه‌های داخلی که قرار دارد به طول و ارتفاع تیغه بستگی خواهد داشت. برای نبشی کشی نمای ساختمان، اگر سازه موردنظر در محیط مرطوب باشد، نمی‌توان از هر نوع نبشی استفاده کرد؛ در چنین شرایطی باید از نبشی‌های دریایی استفاده کنید که نبشی مقاومت بیشتری در برابر رطوبت از خود بروز می دهند.

اگر از آن دسته از افراد هستید که می‌خواهید تمامی هزینه‌ها را به صورت یکجا پرداخت کنید، خرید نقدی گزینه خوبی برای شماست. در غیر این صورت اگر نقدینگی کافی برای خرید ندارید، آهن رسان شرایط خرید اقساطی و چکی را برای شما فراهم کرده تا بتوانید بدون دغدغه هرآنچه نیاز دارید را سفارش دهید. این نوع خرید را می‌توان جزء مزایای خرید از مجموعه آهن رسان دانست. برای این منظور فقط کافی‌ست با کارشناسان ما تماس بگیرید تا شرایط خرید اعتیاری را برای شما توضیح دهند. برای کسب اطلاعات بیشتر در مورد خرید آهن آلات با چک می‌توانید با کارشناسان آهن رسان در تماس باشید.

جمع‌بندی

همان‌طور که در این مقاله گفته شد، نبشی کشی ساختمان برای افزایش مقاومت سازه است و به جرات می‌توان گفت که بیشترین کاربرد و استفاده از نبشی در همین نبشی کشی ساختمان است. نبشی کشی به دو صورت افقی و عمودی در سازه انجام می‌شود که برای اجرای هرکدام از این‌ها باید الزامات خاصی را در نظر گرفت. نوع نبشی کشی ساختمان بتنی با فلزی متفاوت است و به همین دلیل در خصوص هردوی این‌ها باید به موارد خاص توجه داشت که در این مقاله در مورد این موارد صحبت کردیم. امیدواریم در این مقاله به سوالات شما در این باره پاسخ داده باشیم، بااین‌حال اگر سوالی یا نظری دارید، می‌توانید انتهای همین مقاله با ما در میان بگذارید. برای خرید نبشی هم می‌توانید با کارشناسان آهن رسان در تماس باشید. تلاش ما بر این است که به شما کمک کنیم بر اساس نیاز خود، بهترین محصول را خریداری کنید.

سوالات متداول

  1. منظور از نبشی کشی ساختمان چیست؟

همان‌طور که گفته شد، نبشی کشی ساختمان برای افزایش مقاومت سازه در برابر باد، زلزله و فشارهای خارجی است که بر اساس دو نوع نبشی کشی عمودی و نبشی کشی افقی انجام می‌شود.

  1. انواع نبشی کشی ساختمان کدام‌اند؟

نبشی کشی در ساختمان‌های بتنی، فلزی، دیوارهای داخلی و خارجی.

  1. سایز نبشی کشی ساختمان چگونه انجام می‌شود؟

برای چنین منظوری باید از نبشی‌های بال مساوی در سایزهای( 50*50 تا 150*150 ) استفاده کرد.

  1. نبشی کشی دیوارهای داخلی به چه صورت است؟

بعد از اتصال نبشی به ستون‌ها، باید میلگردهیا عرضی را به میلگردهای طولی جوش داد و میلگردهای طولی به نبشی‌ها جوش داده می‌شوند.

  1. فاصله نبشی کشی دیوار چگونه محاسبه می‌شود؟

برای این محاسبه فاصله دیوار باید حدودا 1 متر در نظر گرفته شود.

 

نظرات کاربران
دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *